Eieren bewaren: buiten de koelkast of erin? Het is een veelbesproken onderwerp. Niet alleen onder hobbyboeren, maar ook onder huismoeders (en –vaders). De centrale vraag hierbij luidt: wel of niet in de koelkast?

De verwarring wordt mogelijk veroorzaakt door de supermarkt waar je jouw eieren koopt – daar staan ze namelijk ongekoeld in de schappen – en dat plastic bakje in je koelkast dat toch echt de suggestie wekt om je eieren gekoeld te bewaren.

Toch zit een en ander logischer in elkaar dan je misschien denkt. Zo bewaren de supermarkten de eieren ongekoeld om condensvorming tegen te gaan: wanneer de eieren namelijk gekoeld jouw boodschappentas in zouden gaan (en gedurende de weg naar huis zouden afkoelen door een hogere buitentemperatuur) ontstaat er condensvorming op de eieren. En vocht maakt de eierschaal poreus, waardoor er gemakkelijker bacteriën door de schaal naar binnen kunnen dringen. Dit verhoogt de kans op bederf en voedselinfecties aanzienlijk.

Omdat schommelingen in temperatuur (en condensvorming als gevolg) de eieren kwetsbaar maken voor schadelijke bacteriën, is het ook beter om de eieren, eenmaal thuis aangekomen, in de koelkast te bewaren. In de koelkast is de temperatuur namelijk constant en laag, zo’n 4 graden Celsius. De koude temperatuur remt tevens de groei van bacteriën.

Een gratis tip tot slot: als je je eieren in het kartonnen doosje in de koelkast plaatst (en dus niet in dat nutteloze plastic bakje), dan drogen ze minder snel uit en blijven ze nog langer goed.

Denk je er nog steeds het jouwe van? Wijsneus! Check onderstaand filmpje maar ‘ns!

Share: