kippen op stok zitstok nachthok nachtkot

Kippen komen oorspronkelijk uit bosrijke gebieden. Omdat ze op de grond erg kwetsbaar zijn voor roofdieren, verblijft het dier vooral ‘s avonds en ‘s nachts in bomen of andere hoge, stevige gewassen. In het kippenhok moeten er daarom zitstokken worden geplaatst zodat de kippen ook binnen hun natuurlijke gedrag (veilig en ver boven de grond overnachten) kunnen vertonen.

De hoogte vanaf de bodem en de diameter van de zitstok zijn afhankelijk van het ras dat je wilt houden. Voor een zwaar kippenras is het aan te bevelen om de zitstokken niet hoger dan dertig centimeter van de bodem af te plaatsen. Bij kortbenige rassen zoals de Chabo is het beter om de zitstokken nog lager bij de grond te monteren, op zo’n vijftien centimeter. Overigens zijn er ook rassen die (bijna) nooit gebruik maken van de zitstok. Zo slapen zijdehoenders bijvoorbeeld meestal op de grond. Voor andere rassen volstaat het om de zitstokken op zo’n tachtig centimeter van de bodem af te plaatsen. Let bij het kiezen en plaatsen van de zitstokken op de volgende zaken:

  • Monteer geen zitstokken op verschillende hoogten. Omdat kippen graag zo hoog mogelijk zitten, wordt het dringen geblazen op de hoogste stokken en ontstaat er mogelijk ruzie.
  • Let er op dat de afstand tussen de zitstok en de wanden van het hok past bij het ras: zorg ervoor dat de staartveren niet beschadigd raken.
  • Zorg ervoor dat er voldoende plek is voor alle kippen. Normaliter passen er vier tot vijf krielkippen of twee tot drie zwaardere kippen op een strekkende meter.
  • Monteer de stokken zo dat deze eenvoudig verwijderd kunnen worden ten behoeve van reiniging.
  • Vergeet niet: een goede zitstok is niet rond, maar bij voorkeur rechthoekig tot ovaal van vorm. Voor grotere rassen is een zitstok met een breedte van zes centimeter en een dikte van vijf centimeter vereist. Middelzware rassen hebben voldoende aan een stok van vijf centimeter breed en een dikte van vier centimeter. Voor krielkippen volstaat een stok met een breedte van vier centimeter en een dikte van circa drie centimeter. In alle gevallen geldt dat de breedste zijde horizontaal dient te liggen zodat de kippen hun tenen goed om de zitstok heen kunnen klemmen en zo voldoende steun hebben. Onderstaande afbeelding geeft je een goed beeld:

zitstok afmetingen maat diameter doorsnede dikte

  • Zorg ervoor de zitstokken vrij te maken van splinters en uiteinden van schroeven of spijkers.
  • Dan nog dit: ter preventie van bloedluis (eigenlijk bloedmijt) is het aan te raden om de zitstokken op zogenaamde bloedluisbakjes te monteren. Hierdoor wordt het de mijt onmogelijk gemaakt om via de zitstok zijn gastheer te bereiken. Een precieze montage is hierbij van belang, lees er meer over op http://www.hermanvanolst.nl/bloedluis.html
Share: