Ziekten

Op social media en op diverse fora voor de hobbyboeren van Nederland en België verdringt het ene bericht over dodelijke kippenziekten het andere in een razend tempo. Dieren houden en (het voorkomen en bestrijden van) ziektes zijn sinds jaar en dag met elkaar verbonden, zowel hobbymatig als professioneel, met of zonder gebruik van entingen of antibiotica: kippen worden ziek en kunnen doodgaan. Het zijn in dat opzicht net mensen.

Door de hoeveelheid aan berichten, de vele doe-het-zelf-dierenartsen en de talrijke remedies die worden aanbevolen leek het mij eens tijd worden op al die kippenziekten (en hun preventie- en bestrijdingsmethodes) op een rijtje te zetten. Bij de beschrijving van de diagnose maak ik gebruik van medische bronnen, bij de methodes ter preventie of behandeling citeer ik onder andere ook onze collega-hobbyboeren in Nederland en België die hun wijsheden op het wereldwijde web doneren.

Voor alle hieronder genoemde aandoeningen geldt dat de beschrijvingen hier en daar onvolledig kunnen zijn. Mocht je van mening zijn dat er cruciale informatie ontbreekt, neem dan ff contact met me op via de contactpagina. Onwijs bedankt!

kippen kippenhok jouwkippenhok kippenziekte

Bestrijding van bloedluis

Ziekten By

Voordat je begint: bloedluis (eigenlijk vogelmijt) roei je niet zomaar even uit. Niet voor niets is bloedluis de meest voorkomende kippenziekte bij pluimveehouders. Op diverse website en fora voor zowel professionele- als hobbymatige pluimveehouders wordt een groot aantal bestrijdingsmethoden besproken. Niet zelden is men zo ten einde raad dat wordt besloten – bij de hobbyboeren althans – om het hele…

Share:

Wat is bloedluis?

Ziekten By Tags: , ,

Bloedluis is de meest voorkomende plaag bij kippenhouders. Eigenlijk is bloedluis geen goede benaming, omdat het niet om een luis, maar om een mijt gaat. De werkelijke naam is (rode) vogelmijt, maar die naam gebruikt bijna niemand meer. Vogelmijten zijn beestjes die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het…

Share: