Voordat je begint: bloedluis (eigenlijk vogelmijt) roei je niet zomaar even uit. Niet voor niets is bloedluis de meest voorkomende kippenziekte bij pluimveehouders. Op diverse website en fora voor zowel professionele- als hobbymatige pluimveehouders wordt een groot aantal bestrijdingsmethoden besproken. Niet zelden is men zo ten einde raad dat wordt besloten – bij de hobbyboeren althans – om het hele kippenhok te verbranden en ‘opnieuw te beginnen’. Voor sommige kippenliefhebbers is steeds terugkerend bloedluis zelfs een reden om met de hobby te stoppen.

Preventie
Bloedluizen voelen zich prettig onder warme omstandigheden. De bloedluis verstopt zich in kieren en hoekjes in het verblijf, om ‘s avonds de kippen op te zoeken.

 • Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Ook goede ventilatie is dus van belang.
 • Ook kun je gebruikmaken van zogenaamde bloedluisbakjes, een puike uitvinding van Herman van Olst. Deze bakjes dienen te worden gevuld met olie of een ander stroperig goedje en moeten onder de zitstokken worden geplaatst. Let wel: voor de bloedluis mag er geen andere route beschikbaar zijn om bij de kippen te komen dan via het bloedluisbakje. Zorg dus voor dat de zitstokken niet (langer) direct aan de zijwand bevestigd zijn en dat de mijt ook niet via de zijwand toegang heeft tot de kippen. Bloedluisbakjes zijn niet overal bekend en verkrijgbaar, toevallig weet ik een goed adresje 😉
 • Ook het preventief behandelen van het hok met witkalk is een effectieve methode om bloedluis te voorkomen. Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt voor een droge ruimte. Luizen en mijten als bijvoorbeeld bloedluis overleeft slecht in droge ruimten. Daarnaast speelt mij dat de mijt door de huid ademt. De kalk werkt verstikkend waardoor de bloedluizen sterven. Een bijkomend voordeel van witkalk is de kleur; de witte binnenkant van je hokken zien er niet alleen fraai uit maar vergemakkelijkt ook vroegtijdige signalering van ongedierte. Ook zorgt een wit hok voor meer licht in het hok, dit wordt door veel luizen als onprettig ervaren. Witkalk is een natuurproduct en bestrijdt het ongedierte zonder chemische ingrediënten. Het product is misschien wel het meest bekend onder de naam Klaxo.

Behandeling van het verblijf
Wanneer je bloedluis in het kippenhok aantreft, dien je zowel het verblijf als de kippen van de mijten te ontdoen. Voor de behandeling van het verblijf zijn er diverse methodes. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende bestrijdingsmethodes.

 • Verhitting van het kippenhok
  Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven. Dit is wel een flinke onderneming, ook omdat de kippen tijdelijk moeten worden verhuisd. Het verhitten met stoom is een optie, maar de kans dat er plekken worden gemist is groot, waardoor deze behandeling vaak op niks uitloopt.

Omdat verhitting van het hok nogal een karweitje is – en niet altijd effectief – is er gelukkig een flink aantal bloedluisbestrijdingsmiddelen beschikbaar. Let er hierbij wel op of het middel dat je gebruikt niet schadelijk is voor je kippen. Je kunt je hok wel met pek insmeren, maar dan zijn, naast de mijten, ook jouw kippen binnen een paar dagen de pijp uit. Onderstaande middelen zijn volgens de instructie veilig voor jouw dieren.

 • Biosil
  Biosil is een vloeistof die kan worden aangebracht op het oppervlak van een verblijf. Dit kun je makkelijk doen met een goede vernevelaar. Met een kwastje kun je Biosil ook aanbrengen in kieren en andere moeilijk bereikbare plekken. Bloedluizen sterven af wanneer zij in contact komen met Biosil.
 • Finecto +
  Een ander erg effectief middel om bloedluis bij kippen te bestrijden is Finacto +. Finecto + pakt zowel volwassen bloedluizen als bloedluizen in het larve stadium aan. Een bloedluis die aanraking komt met Finecto + droogt uit en sterft hierdoor. Finecto + wordt aangebracht op het kippenverblijf met een vernevelaar. Behandeld materiaal slaat wit uit, waardoor goed te zien is of je plekken gemist hebt.
 • M50 LA
  Dit middel heeft een vergelijkbare werking als Finecto +. Het middel bevat zogenaamde diatomeenaarde. Ook M50 LA breng je aan in het verblijf met een vernevelaar. Eenmaal opgedroogd blijft de diatomeenaarde over. Bloedluizen die zich verplaatsen over deze aarde schuren zichzelf open en sterven af als gevolg van uitdroging.
 • M50 Q
  Voor lastig te bereiken plekken kan ook M50 Q worden gebruikt. Bloedluis sterft direct af wanneer het in aanraking komt met M50 Q maar het blijf minder lang actief. Dit is een ideaal middel voor de lastige plekken en om te gebruiken in combinatie met de andere producten.
 • U-2
  U-2 vloeibaar is niet speciaal voor kippen bedoeld, maar kan hiervoor wel gebruikt worden. U-2 is gemaakt door de fabrikant Denka en wordt verkocht al bloedluisbestrijdingsmiddel voor gebruik bij kanaries en andere volière vogels. Ook U-2 Vloeibaar is een effectief middel dat bloedluizen bestrijdt.
 • Een veelgebruikt huis-tuin-en-keuken-middel is Dasty, de ontvetter van de Wibra.

Naast bovengenoemde, chemische middelen is er uiteraard ook de mogelijkheid voor een meer natuurlijke bestrijdingsmethode. De meeste methodes gaan uit van de reuk van de luizen. Deze houden niet van sterke geuren zoals de geuren van tabak of nestkruiden.

 • Roofmijt
  Roofmijten komen uit de familie Laelapidae en komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten uitzetten in dierenverblijven worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze jagen de hele dag achter hen aan en doden ze om ze vervolgens op te eten. Het is een kwestie van tijd; de roofmijten komen vrijwel altijd als winnaar uit de bus. Dit 100% biologisch bestrijdingsmiddel wordt onder meer verkocht onder de naam Dutchy’s, bijvoorbeeld hier.
 • Tabakstelen
  De bodem van het verblijf, alsmede het legnest van de kippen, kan worden bedekt met tabakstelen.. Bloedluizen houden niet van de geur die afkomt van de tabakstelen. Hierdoor blijven de bloedluizen op afstand en kunnen zij de kippen niet bereiken.
 • Nestkruiden
  Nestkruiden hebben een vergelijkbare werking als tabakstelen. Nestkruiden geven een frisse en sterkte geur af, die de bloedluizen zoveel mogelijk proberen te vermijden.
 • Picosan Droogblad
  Tenslotte kan Picosan Droogbad worden gebruikt als natuurlijke bestrijder van bloedluis. Picosan Droogbad haalt al het vocht uit de bodem, waardoor het voor bloedluis veel lastiger is om te overleven.

Naast bovengenoemde natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden op diverse fora en Facebook pagina’s de volgende natuurlijke methoden genoemd:

 • Bladeren van bosvarens in het kippenhok hangen.

Behandeling van de kippen
Als de bloedluizenplaag dusdanig erg is, kan er ook gekozen worden voor middelen die de bloedluizen op de dieren zelf bestrijden. Denk erom dat middelen die bedoeld zijn voor het sprayen op dieren, niet gemaakt zijn voor dieren voor consumptie. Hieronder een lijst met producten voor het bestrijden van bloedluis op de kippen zelf:

 • Koudijs luis/worm
  Bij kippen met bloedluis kunnen twee druppels koudijs luis worden aangebracht in de nek. Het middel doodt alle parasieten, mijten en luizen gedurende vier tot zes weken.
 • U-3 spray en poeder
  Om direct alle bloedluis (maar ook andere ongedierte) op een kip te doden, kan gebruik gemaakt worden van U-3 spray. Dit middel is eigenlijk bedoeld voor duiven, maar werkt ook op de kip. Bedenk wel dat bloedluizen zich overdag verschuilen en niet aanwezig zijn op de kippen zelf. De poedervariant van U-3 heeft ongeveer dezelfde werking en wordt ook op de vogels zelf aangebracht.
 • 404 Vogelspray
  404 Vogelspray is ook een middel om bloedluizen, mijten en vlooien op vogels te bestrijden. Het middel is net als U-3 van oorsprong niet bedoeld voor kippen maar het werkt wel. 404 vogelspray wordt gemaakt door Beaphar en wordt al jaren ingezet om luizen en dergelijke te bestrijden.
 • Wil je er echt zeker van zijn dat jouw kippen van de bloedluis af komen, dan is ByeMite het ultieme middel. Let wel, ByeMite is extreem hardnekkig spul en is alleen op recept verkrijgbaar.

Op diverse Facebookpagina’s en fora kom je ook wel eens de volgende oplossingen tegen:

 • Knoflook aan het drinkwater toevoegen

Met dank aan: http://www.kippenziekten.nl/bloedluis-bestrijding/ en https://www.facebook.com/groups/kippenhouden/.

Share: