Bloedluis is de meest voorkomende plaag bij kippenhouders. Eigenlijk is bloedluis geen goede benaming, omdat het niet om een luis, maar om een mijt gaat. De werkelijke naam is (rode) vogelmijt, maar die naam gebruikt bijna niemand meer. Vogelmijten zijn beestjes die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippenhok. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstokken de kippen ‘aanvallen’.

Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes de licht kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Bij een plaag sterven de kippen omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedluis kan ook pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen op andere dieren. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden.

bloedluis vogelmijt kippenziekte bloedmijt mijt luizen plaag

Tip: hoe groot is de plaag?

Met een kleine test kun je nagaan hoe groot het probleem is. Voor deze test heb je een kunststofpijpje en een stukje karton nodig. Je rolt het stukje karton op en schuift deze in het kunststof pijpje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok. Als er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn, zullen deze de volgende ochtend te vinden zijn in de bloedluizen val. Haal het kartonnetje uit het pijpje en schut deze leeg in een wit bakje om te zien of er bloedluizen er in het hok rondzwierven en hoeveel het er zijn. Wanneer je meerdere mijten ziet zitten, mag je er van uitgaan dat er een flinke familie bloedluis in je kippenhok huist.

Share: